Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi BİYOLOJİ Bölümü İletişim Platformu

     Ana Sayfa
     BiyoForum
     BiyoGaleri
     BiyoSözlük
     Ders Programları
     Akademik Takvim
     Linkler
     İletişim ve İstekler


BİYOLOJİK TERİMLER SÖZLÜĞÜ

A B C D E-F G H I-İ-J K L M-N O-Ö P R S-Ş T U-Ü V X-Y-Z

Habitat ( L . Habitus habere- den tutmak ) : Bir bitki ya da hayvanın doğal olarak yaşadığı yer, bulunabileceği bölge.

Habituasyon : Organizmaların bir uyarıcıya alışarak ona tepki gösteremez duruma gelmesi.

Haploit ( Y. Haploos-basit, tek ) : Normal olarak olgun bir gamette bulunan bir kromozom takımıdır.

Hardy-Weinberg Yasası : Bir populasyonda bulunan bir allel gen çifti üyele rinin bağıl frekansları bir binomial denklemin açılımı olan a 2 +2ab+b 2 ile tanımlanır.

Havers Kanalları : Kemik matriksi içinde uzanan ve kan damarları ve sinirleri içeren kanallar.

Hazırlık Reaksiyonu : Kendinden sonraki bir dehidrogenasyon reaksiyonu için uygun bir substrat molekülünün konfigürasyonunun oluşması ile sonuçlanan metabolik reaksiyonlar için kullanılan bir terimdir.

Hemofili ( Y. Haima-kan+Philein-sevmek ) : Antihemofilik globulin denilen maddenin eksikliğiyle tromoblastin oluşmasının bozulduğu, soya çekimsel hastalıktır. Kan yeterince pıhtılaşmaz.

Hemoglobin ( Y. Haima-kan ) : Eritrositlerin, oksijen ve karbondioksit ileten ve pH ayarlanma sında yardımcı olan, kırmızı renkte demir içeren protein pigmenti.

Henle Kulpu ( Friedrich HENLE, 19.Yüzyıl Alman anatomisti ) : Memeli böbrek tübülündeki ‘U' şeklinde medullaya kadar inen ilmik. Proksimal ve distal kısımlar arasında yer alır.

Hepatik ( Y. Hepatikos-karaciğer ) : Karaciğere ilişkin.

Herbasöz ( L . Herba-ot ) : Otla ilgili ya da ot özelliği taşıyan, odunsu olmayan.

Herbivor ( L . Herba-ot+Vorare-yemek ) : Otçul. Bitki yiyen hayvan.

Hermafroditlik ( Y. Hermes+Aphrodite-mitolojik tanrı ve tanrıça.Hermaphrodi tas-her iki cinsin özelliğini de taşıyan kişi ) : Aynı organizmada hem erkek hem de dişi eşey organlarının varlığı ile karakterize edilen durumdur.

Heterogami ( Y. Heteros-diğer+Gamos-evlilik ) : Yumurta ve sperm gibi büyük lük ve yapı bakımından ayrı iki gametin birleşmesiyle meydana gelen üreme şeklidir.

Heterograftlar ( Y. Heteros-diğer ) : Alıcıdan başka bir tür hayvanın vücudun dan elde edilen doku aşıları.

Heterotroflar ( Y. Heteros-diğer+Trophos-beslek ) : İnorganik maddelerden kendi besinini sentez edemeyen ve bu nedenle ya ototroflar ya da çürüyen maddeler üzerinde yaşamak zorunda olan organizmalar.

Heterozigot ( Y. Heteros-diğer+Zygos-çift ) : Homolog kromozomların karşılıklı lokuslarında belirli bir karakter için iki farklı allelin bulunması.

Heterozis ( Y. Heteros-diğer ) : Melez gücü. Birbiriyle ilgisi olmayan soylara ait fertlerin birleşme sinden meydana gelen yavruların hayatta kalmak için ataların dan daha iyi uyum göstermeleri.

Hibernasyon ( L .Hiberna-kış ) : Bazı hayvanlarda kışı geçirmek için metaboliz manın yavaşladığı bir uyuşukluk dönemi.

Hidrojen Bağı : Eğer hidrojen atomu, iki atom arasında ortaklaşa kullanılıyorsa meydana gelen iki molekül arasındaki zayıf bir bağdır. Bu bağlar protein ve nükleik asitlerin yapısında birinci derecede önem taşır.

Hidroliz ( Y. Hydor-su+Lysis-çözünme ) : Bir bileşikteki belirli bazı bağların arasına su girmesiyle bileşiğin parçalara ayrılmasıdır. Hidroksil grubu ayrılan bileşiğin bir kısmına, hidrojen atomu da öteki kısmına katılır.

Hidrofitler ( Y.Hydor-su+Phyton-bitki ) : Çok nemli ortamda büyüyen bitkilerdir .Ya tamamen sucul olurlar ya da kökleri su veya çamur içinde fakat gövde ve yaprakları su üzerinde bulu nur.

Hidroponik ( Y. Hydro-su+L . Ponere-yer ) : Topraksız bitki kültürüdür. Kökler besin maddesi bakımından zen gin sulu ortamda büyütülürler.

Hif ( Y. Hyphe-ağ ) : Bir mantar miselyumunda bulunan çok sayıdaki ipliklerden her biri.

Hipersensitivite ( Y. Hyper-aşırı+Sensitivite-duyarlılık ) : Değişik tepki gösterme durumudur. Anormal olarak artmış duyarlılık.

Hipertonik ( Y. Hyper-üst+Tonos-ton ) : Solut molekülü konsantrasyonu daha fazla ve solvent ( su ) mole külü konsantrasyonu daha az olan çözeltidir. Karşılaş tırılmış olduğu çözeltinin kine göre daha büyük osmotik basıncı vardır.

Hipofiz: Beyinde hipotalamusun hemen altında yerleşmiş olan küçük bir bezdir ve hipotalamusa ince sapla bağlanır. Ön lop ağzın tavanından dış büyümeyle, arka lop ise beynin tabanından aşağıya doğru büyüyerek oluşur.

Hipokotil ( Y. Hypo-alt+Kotyle-oyuk, çukur ) : Bir bitki embriyosunun bir kısmı ya da fidenin, kotiledon yapraklarının birleşme noktasının altında kalan kısmı.

Hipotalamus ( Y. Hypo-alt+Thalamus-iç oda ) : Görme, su dengesi, sıcaklık, uyku gibi çeşitli kontrol merkezlerini içeren üçüncü ventrikulusun tabanı ve ön beynin bir bölgesi.

Hipotez ( Y. Hypo-alt+Thesis-yerleştirmek ) : Kontrollü deneylerle denenebilen ve sonuca temel teşkil eden bir var sayımdır.

Hipotonik ( Y. Hypo-alt+Tonos-ton ) : Solut molekül konsantrasyonu daha az solvent ( su ) molekül kon santrasyonu daha fazla olan çözeltidir. Karşılaştırılmış olduğu çözeltininkine göre daha küçük osmotik basıncı vardır.

Homeostazis ( Y. Homois-değişmeden+Stasis-ayakta duran ) : Bir organizmanın içindeki kararlılığı ve yeknesaklığı devam ettirme eğilimi.

Hominid ( L . Homo-insan ) : Familyasına ait olan. Yaşayan ya da soyu tükenmiş insan veya insan benzeri tip.

Homograft Reaksiyon ( Y. Homos-benzer+Graft-aşı ) : Aynı türden fakat farklı genotipteki bir organizmadan alınan bir aşılama dokusunun aşılanan organizma tarafından reddedilmesi.

Homolyotermik ( Y. Homois-değişmeyen+Therme-ısı ) : Vücut sıcaklığı sabit olan hayvanlardır. Çevre sıcaklığındaki değişmelere karşın vücut sıcaklığı değişmeyen kuş ve memeli gibi hayvanlardır.

Homolog Yapılar ( Y. Homologos-uyuşan ) : Çeşitli hayvanlardaki ortak ilkel bir yapıdan gelişen, yapı planı ve gelişmede benzerlik gösteren yapılardır.

Homozigot ( Y. Homos-aynı+Zygos-çift ) : Homolog kromozomların karşılıklı lokuslarında belirli bir karakter ya da bütün karakterler için aynı allel çiftin bulunmasıdır.

Hormonlar ( Y. Hormaein-harekete başlamak, teşvik etmek ) : Gövdenin bir kısmında meydana getirilen, sonra da difüzyonla ya da kan dolaşımıyla diğer kısımlardaki hücrelere taşınarak onların aktivitelerini düzenleyen maddelerdir.

Humus ( L . Humus-toprak-yer ) : Toprak içindeki organik madde. Toprağa kahverengi ya da siyah rengi veren çürümüş bitki dokularındaki koyu renkli maddedir.

Hücre : Bitki ve hayvanları oluşturan mikroskobik birimdir.

Hücre Kuramı : Canlıların hücre ve hücre ürünlerinden oluştuğunu, yeni bir hücrenin kendinden önce mevcut olan bir hücreden oluştuğunu, kimyasal bileşen ve işlevsel bakımdan birbirine benzediğini, organizma faaliyetinin bağımsız hücre birimlerinin etkileşiminin sonucu olduğunu ifade eden kuramdır.

Hücre Sayısı Sabit Hayvanlar : Mozaik gelişmenin sonucu olarak aynı tür hayvanların aynı işi gören dokularında aynı sayıda hücre bulunması.

A B C D E-F G H I-İ-J K L M-N O-Ö P R S-Ş T U-Ü V X-Y-Z

 

Designed by LiveWithFMF